To najdôležitejšie o jedle v Nemecku

 

V mnohých aspektoch je nemecký spôsob stravovania sa doma ale aj vonku v reštaurácii veľmi podobný zvyšku kontinentálnej Európy. Spísali sme pre vás malý prehľad toho, čo môžete očakávať od nemeckej kuchyne a ako sa správať, keď sa chcete v Nemecku najesť mimo domu.

 

Tri jedlá dňa

 

Raňajky 

Raňajkové návyky Nemcov sú veľmi podobné tým slovenským. V tradičnom výdatnom nemeckom „frühstücku“ môžeme nájsť, tak ako u nás, pečivo ako žemle či chlieb natreté maslom a pre tých, ktorí si potrpia na sladké marmeládou, nutelou alebo medom. U mäsožrútov nesmie na tanieri chýbať slanina, salám alebo schwarzwaldská šunka. Plátky goudy či ementálu spolu so zeleninou potešia aj vegetariánov a netreba zabudnúť ani na vajíčka, či už miešané alebo na tvrdo. Všetko môžete nakoniec zaliať šálkou bylinkového čaju, silnej kávy alebo čerstvého mlieka.

Aj keď väčšina Nemcov sa zhodne na tom, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa, dnešný uponáhľaný spôsob života napomáha trendu rýchlych a jednoduchých raňajok. Misku cereálií zaliatych mliekom teda uvidíte čoraz častejšie ako poriadne raňajky s chlebom, syrom a slaninou.

 

 

 

Obed

Nemci si kedysi hlavné jedlo dňa radi vychutnávali, tak ako je zvykom aj u nás na Slovensku, medzi dvanástou a druhou na obed. U Nemcov býval obed často jediným teplým jedlom dňa. Pozostával z mäsových ale aj bezmäsitých pokrmov, z ktorých môžeme spomenúť napríklad fašírky, klasický Schnitzel alebo Käsespätzle, teda špecle so syrom, často zdobené smaženou cibuľkou. Obed si však dnes väčšina pracujúcich Nemcov vychutnáva mimo domu - v práci. Stáva sa teda ľahšou formou denného jedla a podobá sa skôr na desiatu. Veľkú obľúbu majú v tomto prípade jedlá ako legendárny Currywurst, Bratwurst, Pretzel, Döner kebab či jednoduché hranolky alebo zemiakový šalát.

 

 

 

Večera - hlavné jedlo dňa

Večera, teplé a sýte jedlo, ktoré si doprajete doma po práci, sa dnes v Nemecku považuje za hlavné jedlo dňa. Sýte jedlá z bravčového, hovädzieho a hydinového mesa sú najobľúbenejšie. Miesto si tu teda nájde poriadny Schnitzel, plnenú mäsovú roládu alebo hovädze s kyslou kapustou či knedlíkom.

V prímorských mestách na severe si pochutnáte na čerstvej rybe, akou je makrela, losos, sardinka alebo na medzi Slovákmi obľúbenom kaprovi.

 

 

 

Stravovanie v reštaurácii

Tak ako aj na Slovensku, platí v Nemecku celkom jednoduchá stolovacia etiketa, ktorú snáď ani netreba vysvetľovať. Je tu však pár pravidiel, ktoré sa pred návštevou reštaurácie v Nemecku oplatí poznať.

 

Na čašníkov nečakajte. Ak vstúpite do reštaurácie, nečakajte pri dverách na to, že vás niekto usadí. Miesto si nájdite sami. Pokiaľ nie je obsluha veľmi zaneprázdnená, môžu vás usmerniť a odporučiť vám vhodný stôl. Vstúpili ste do reštaurácie, ktorá má pri dverách tabuľku, ktorá hovorí: „Počkajte tu, kým budete usadený“? Vybrali ste si exkluzívnu a pravdepodobne veľmi drahú reštauráciu.

Ak chcete zaplatiť, účet si musíte vypýtať. V závislosti od kvality obsluhy, mali by ste nechať prepitné minimálne 10%. Peniaze však nenechávajte na stole. Prezrite si účet, keďže v decentných podnikoch vám za obsluhu rovno zaúčtujú poplatok.

Predtým, ako si jedlo objednáte, odporúčame vám spýtať sa, či v danom podniku akceptujú platbu kartou. V Nemecku by vás zaručene nemalo prekvapiť, že aj lepšie reštaurácie platbu kartou odmietajú.

 

 

Za trojchodové jedlo pre dvoch v nemeckej reštaurácii zaplatíte v priemere asi 45 €, zatiaľ čo pre porovnanie na Slovensku zaplatíte 21 €. Menu v McDonald´s stojí Nemcov 7 € a Slovákov len o dve eurá menej! Pol litra domáceho nemeckého piva stojí v reštaurácii 3,50 € v porovnaní s našim pivom za 1,20 €. 

Vo všeobecnosti sú ceny v pohostinstve na Slovensku o 48,41% nižšie, ako v Nemecku. Nedajte sa však oklamať. Nemecké ceny zodpovedajú ich príjmu a kúpna sila zamestnaného človeka v Nemecku je o 46,32% nižšia ako na Slovensku. Priemerný plat Nemca po zdanení je 2,196,24 €, zatiaľ čo Slovák si za rovnaký počet odrobených hodín zarobí iba 787,16 €.

 

Teraz, keď už viete ako to v Nemecku ohľadom stravovania chodí, stačí už len vyraziť a začať ochutnávať!

 

 

Ďalšie blogy

S ktorým zamestnaním sa najlepšie uplatníte v Nemecku?
S ktorým zamestnaním sa najlepšie uplatníte v Nemecku
Kamkoľvek sa chcete presťahovať, čelíte veľkej výzve.
  Cvičenie doma
  TOP 5 NEMECKÝCH E-SHOPOV NA NÁKUP DARČEKOV  
  Sú potraviny v Nemecku drahšie ako na Slovensku?
ceny potravin v nemecku uvodny obrazok jozi s nakupom
Top 5 (ne)tradičných nemeckých jedál