Top 5 (ne)tradičných nemeckých jedál

V Nemecku si na ulici pochutnáte najmä na rôznych druhoch klobások podávaných na desiatky spôsobov. Nájdete tu však aj známe stánky s kebabom ktoré sú tu takmer na každom rohu. Nemecko má kuchyňu naozaj zaujímavú a charakteristickú. My sme pre vás vybrali 5 jedál ktoré vás pri návšteve Nemecka určite neminú:

 

1. Currywurst

currywurst

Currywurst je grilovaná bravčová klobáska, podávaná so špeciálnym kari kečupom a dodatočne posypaná kari korením. Toto tradičné pouličné jedlo si našlo veľkú obľubu u domácich ale aj u turistov. V Berlíne sa dokonca nachádza celé múzeum venované tejto klasickej nemeckej pochúťke.

 

2. Leberkäse

leberkase

Slovné spojenie "Leber Käse" doslova znamená "pečeňový syr", hoci neobsahuje ani pečeň ani syr. Je to v podstate mleté mäso pečené v hranatom bochníku, celkom podobné našej sekanej, no jemnejšie. Zvyčajne sa podáva v žemli so sladkou horčicou.

 

3. Weisswurst

weisswurst

Weisswurst je v preklade “biela klobása” a napriek svojmu pomerne strohému vzhľadu táto bavorská špecialita býva obľúbeným raňajkovým jedlom. Podáva sa v miske, ponorená vo vode v ktorej bola varená. Zajedá sa praclíkom a sladkou horčicou.  Pred jedením však nezabudnite odstrániť šupku v ktorej je zabalená.

 

4. Brezeln

brezeln

Klasický nemecký praclík nájdete doslova v každej nemeckej pekárni. Vnútri mäkučký, navonok chrumkavý. Skrátka ideálna voľba, keď máte chuť na niečo slané.

 

5. Döner kebab

doner kebab

Toto pôvodne turecké jedlo je v Nemecku naozaj bežnou možnosťou ako sa rýchlo a poriadne najesť. Tak ako u nás, na výber máte väčšinou z kuracej, teľacej ale aj jahňacej či morčacej varianty.

 

Čo by ste ako prvé ochutnali vy? :)

 

 

Ďalšie blogy

Kam za vodou v Nemecku (August 2019)
kam za vodou v nemecku uvodny obrazok jozi v plavkach pri vode
  Najlepšie letné športové podujatia v Nemecku  
Náhľadový obrázok - joži fandí na štadióne
  Príručka vodiča v Nemecku  
prirucka vodica v nemecku
  Ako sledovať slovenské a české stanice v Nemecku
Ako sledovať slovenské a české stanice v Nemecku cover Joži šteluje televízor
  Sú potraviny v Nemecku drahšie ako na Slovensku?
ceny potravin v nemecku uvodny obrazok jozi s nakupom
Čo treba ohlásiť v Sociálnej poisťovni a komerčných zdravotných poisťovniach v prípade pr