vianoce v nemecku

Aj napriek tomu, že v posledných rokoch sa o Vianociach premýšľa iba v spojitosti s darčekmi, väčšina tradícii tých skutočných najkrajších sviatkov v roku sa datuje späť do 19. storočia. Mnoho z nich pochádza práve z Nemecka a Rakúska a osvojili sme si ich aj my na Slovensku. Vianoce v Nemecku preto pre vás nebudú cudzie a zachovajú si tradičné čaro. Ako ich strávite?

 

Advent

Veľkou časťou vianočných sviatkov je Advent. V domácnostiach nájdete niekoľko druhov adventných kalendárov – od tradičných, vyrobených z pohľadníc až po čokoládou vyplnené. Adventný veniec so štyrmi sviečkami nesmie chýbať v žiadnej rodine. Jedna sviečka sa zapaľuje rovnako ako u nás každú adventnú nedeľu.

 

Vianoce sa nezaobídu bez poriadneho vianočného stromčeka. V Nemecku sa používali prvý krát v stredoveku. Ak boli v rodine menšie deti, matka potajomky zdobila stromček. Ten tradične do domu priniesli na Štedrý večer.

 

Jedlo a pitie

Vianoce sú aj o jedle, o ktorom každý sníva hádam počas celého roka. Rodiny organizujú špeciálne večery vianočného pečenia, kedy pripravujú perníčky, vanilkové rožky, linecké koláče, stavajú a zdobia perníkové domčeky. Z cesta sa pečú aj vianočné ozdoby rôznych tvarov s vianočnou tematikou, ktoré sa vešajú na vianočný stromček ako dekorácia.

vianocne pecene ozdoby

 

Na štedrovečernom tanieri si nájdete kapra so šalátom, čo je tradícia veľmi podobná tej našej slovenskej. V prvý sviatok vianočný vám naservírujú údené, pečenú hus, klobásky a párky. Milovníci sladkého si pochutia na vianočke s orieškami, hrozienkami a sušeným ovocím, ktorá je veľmi typickým prvkom nemeckých Vianoc.

kapor so salatom

 

Darčeky

V niektorých častiach krajiny deti veria, že malý Ježisko na Štedrý večer posiela posla-anjela v bielom plášti s korunou na hlave, ktorý roznáša darčeky všetkým dobrým deťom. Iní zas veria v Deda Mráza, ktorý sa svojim červeno bielym plášťom podobá nášmu Mikulášovi.

anjel

 

Rodičia v domácnostiach tradične pripravujú vianočnú miestnosť. Keď je všetko pripravené, stromček je rozsvietený a darčeky sú uložené pekne pod ním, zazvonia na zvonček ako znamenie, že deti môžu vojsť. Na stoloch nájdeme oriešky, ovocie, marcipán a rôzne druhy čokolád a sladkostí. Spievajú sa koledy, deťom sa prečíta vianočný príbeh a na rad potom prichádza rozbaľovanie darčekov.

Všetko sa odohráva podvečer 24.decembra po omši, ktorú navštívi väčšina veriacich v Nemecku.

darceky

 

Vianočné trhy

Najfarebnejšia vianočná tradícia, ktorú organizuje skoro každé mesto v Nemecku. Začiatky tejto tradície siahajú do 14.storočia a zvyčajne sa na nich predávalo jedlo a praktické potreby pre zimnú sezónu. Trhy sa otvárajú v druhej polovici novembra a v niektorých mestách vydržia až do 6.januára. Na námestiach vyrastú stánky, v ktorých si pochutnáte na varenom víne, pečených gaštanoch a objavíte krásu ručne vyrábaných darčekov rôznych remesiel. Najkrajšie trhy nájdete v Norimbergu, Berlíne, Düsseldorfe, Drážďanoch. Najväčší svetový adventný kalendár, na ktorý sa každoročne mení mestská radnica nájdete v Gengenbachu. Dvadsaťštyri okien radnice je vianočne vyzdobených s jedným oknom odhaleným každý deň od prvého decembra až do Vianoc.

vianocne trhy nemecko  vianocne trhy nemecko

Vianoce sú najkrajšie a najpokojnejšie sviatky v roku, kedy aj tak uponáhľaná krajina ako Nemecko utíchne. Užite si tradičné sviatky bez stresu, so svojou rodinou v pokoji a zdraví. Frohe Weihnachten.
 

Ďalšie blogy

  Život v Nemecku alebo ako to v skutočnosti funguje
Zasiahla pandemická situácia vycestovanie za prácou do Nemecka?
Pandemicke_opatrenia_v_nemecku
    To najdôležitejšie o jedle v Nemecku  
  Sú potraviny v Nemecku drahšie ako na Slovensku?
ceny potravin v nemecku uvodny obrazok jozi s nakupom