verejna doprava v nemecku úvodný obrázok

 

Verejná doprava v Nemecku

Verejná doprava v Nemecku je vo väčšine ohľadoch veľmi dobre vyriešená. Žiť v ktoromkoľvek väčšom nemeckom meste alebo metropolitnej oblasti je v rámci dopravy veľmi praktické aj bez auta. Dokonca aj stredne veľké mestá majú dobrú infraštruktúru verejnej dopravy, ktorá využíva autobusy, električky, trolejbusy a mestské či prímestské železničné trate na prepravu verejnosti.

 

doprava v nemecku
 

 

Experti zistili, že autobusy a osobné vlaky znižujú počet samostatne cestujúcich ľudí na cestách denne o 20 miliónov.

Zdroj: TASR

 

V nemeckých mestách verejnú dopravu predstavujú najmä vlaky dojazdu (S-Bahn), metro ("U-bahn"), autobusy (bus) a električky (Straßenbahn).

Pretože väčšina systémov verejnej dopravy v Nemecku je regionálna, lístok na S-Bahn platí aj pre električky, autobusy či trolejbusy. Napríklad S-Bahn v Berlíne je dcérskou spoločnosťou Deutsche Bahn, národnej železnice, ale je tiež súčasťou dopravnej asociácie Berlin-Brandenburg (VBB). To znamená, že lístok zakúpený na stanici S-Bahn platí aj pre autobusy, U-Bahn alebo električky. Ak si kúpite lístok od vodiča autobusu (bežná prax v Berlíne), platí aj pre S-Bahn, pokiaľ ho použijete do dvoch hodín od nákupu. Lístky sú k dispozícii aj vo viacjazyčných automatoch na platformách staníc alebo na predajných miestach na hlavných staniciach.

 

 

Mestská autobusová doprava

Mestské autobusy v Nemecku jazdia presne podľa plánu. Vstupuje sa do nich zvyčajne prednými dverami, vystupuje cez zadné. Pri nástupe do autobusu by ste mali vodičovi ukázať lístok, ktorý ste si kúpili skôr, prípadne si ho zakúpiť od neho. V Berlíne sa cena lístka na jednu cestu verejnou dopravou pohybuje od 2,90 € do 3,60 € (v závislosti od zón) alebo môžete využiť lístok na krátku trasu za 1,90 € (3 zastávky a metrom, alebo 6 zastávok autobusom a električkou). Denné cestovné stojí 8,60 – 9,60 € a týždenné 34,00 – 41,00 €. K dispozícii je taktiež skupinový denný lístok pre 5 ľudí za 23,50 - 24,90 €. Ak by ste si so sebou chceli vziať aj bicykel, za ten sa pripláca 2,00 - až 2,60 €. S bicyklom však môžete nastúpiť iba do označených vozidiel.

Od augusta 2019 nastala v berlínskej mestskej hromadnej doprave výrazná zmena pre študentov škôl Berlína a blízkeho okolia. Tí po novom cestujú zadarmo. Stačí sa preukázať dopravnou kartičkou študenta ktorú si jednoducho vybavia online.

 

autobusová doprava

 

Železničná doprava

V Nemecku sa nachádza celkom 40 826 km železníc čo robí Nemecko jednou veľkou železničnou sieťou. Cestovanie vlakom je často rýchlejšie, než autom. Miestne vlaky sú spoľahlivé, bezpečné a naozaj pohodlné! Hlavný nemecký železničný prepravca je Deutsche Bahn. Okrem tejto spoločnosti existuje v Nemecku ešte ďalších 280 súkromných železničných spoločností.

 

Vlakov v Nemecku je niekoľko typov:

ICE (InterCity Express) - denný vysokorýchlostný expres. Tieto vlaky jazdia rýchlosťou až 330 km/h a zastávky majú len vo veľkých mestách.

Expresné vlaky IC a EC - cestujú so zastávkami vo veľkých a stredných veľkomestách

NZ - nočný, spací vlak

D a IR - rýchle vlaky (zvyčajne idú do zahraničia)

IRE a RE - regionálne vlaky (cestujú so zastávkami v malých mestách)

RB - regionálny vlak (zastavuje "všade")

S-Bahn - dochádzajúce vlaky

 

Ceny za jazdu vlakom v Nemecku (najmä pre ICE) sú pomerne vysoké a líšia sa u jednotlivých dopravcov. Náklady na cestovný lístok však môžete znížiť uplatnením rôznych zliav. Napríklad, ak si zakúpite lístok na spiatočnú cestu 3 dni pred dátumom odchodu, viete ušetriť až štvrtinu ceny (a ak sa výlet neuskutoční až do najbližšej nedele, potom celú polovicu). Je však pravda, že počet miest na týchto lístkoch je obmedzený.

 

železničná doprava

 

Metro

V Nemecku sa nachádza metro v týchto veľkých mestách: Berlín, Mníchov, Hamburg, Frankfurt a Norimberg. Metro funguje zvyčajne od 4:00 do 24:00-1:00. Vlaky prebiehajú v intervaloch niekoľkých minút. Lístky sa predávajú v automatoch umiestnených v staniciach metra a prímestských vlakov. Lístky sa zvyčajne označujú v červených strojoch na platformách. Ako všade inde, tak aj v nemeckom metre veľmi jednoducho natrafíte na kontrolu cestovných lístkov, takže jazdu "na čierno" neodporúčame! Každý čierny pasažier, bez výnimky, je potrestaný vysokou pokutou v podobe 60 €. Inak si metro snáď každý zamiluje práve vďaka vysokej frekvencií premávaných spojov a rýchlosti. :)

 

Taxík

Ak si chcete v Nemecku zavolať taxi, je možné tak urobiť jednak na ulici, na parkovisku, či vykonať objednávku telefonicky. Samozrejme sú dnes pre každého k dispozícií mobilné aplikácie - taxi služby ako napr. Taxi Deutschland, svetoznámy UBER či jeho lokálny konkurent FREE NOW. Ceny taxíkov sa líšia v závislosti od mesta, času a ďalších faktorov. Najdrahšie taxíky sú v Stuttgarte a najlacnejšie sú v Lipsku. V priemere je základný tarif klasických taxíkov okolo 3 - 4 €, 1,50 - 3 € na každý prejdený kilometer a okolo 0,50 € za každú minútu. V prípade Uberu ide o niečo lacnejšie cestovanie. Základný tarif sú 2 €, 1,26 € za prejdený kilometer a 0,31 € za každú minútu. Uber však v Nemecku pôsobí iba v niektorých mestách ako napr. Berlín alebo Kolín nad Rýnom.

 

taxi

 

Zdroj: TheAll-Countries.com

 

Ďalšie blogy

  Ako si skrátiť čas počas karantény? Máme pre vás 5 tipov!
Ako si skrátiť čas počas karantény? Máme pre vás 5 tipov!
Nemecko je jednou z populárnych destinácii pre vysokokvalifikovaných migrantov z kraji
prace v nemecku a ich ohodnotenie
  TOP 7 pláží v Nemecku (Júl 2020)
top 7 plazi v nemecku uvodny obrazok jozi lezi na plazi
  Ako sledovať slovenské a české stanice v Nemecku
Ako sledovať slovenské a české stanice v Nemecku cover Joži šteluje televízor
Kamkoľvek sa chcete presťahovať, čelíte veľkej výzve.
  Dialničné poplatky na ceste do Nemecka v 2019  
dialnicne poplatky na ceste do nemecka uvodny obrazok