Kamkoľvek sa chcete presťahovať, čelíte veľkej výzve. Pre niektorých môže byť problém presťahovať sa do susedného mesta v rámci jednej krajiny. Medzinárodné sťahovanie so sebou prináša nejaké starosti navyše, preto nezaškodí pripraviť sa nato dopredu. Ak sa aj obrátite na agentúru, ktorá tento proces zorganizuje za Vás, mali by ste si byť vedomí niektorých faktorov.

 

Zorientujte sa

Predtým, ako sa vydáte na cestu, zorientujte sa. Oboznámte sa s kultúrou, jazykom, miestom, na ktoré sa chcete presťahovať. Tento krok sa Vám môže zdať ako samozrejmosť, no boli by ste prekvapení, koľko nových prisťahovalcov tento krok zanedbá. Krajina ako Nemecko funguje v mnohých aspektoch inak, ako Slovensko. Buďte na to pripravení.

  •  Zaobstarajte si príručku o meste, do ktorého sa sťahujete. V internetovom veku ani nemusíte chodiť do obchodu. Použite Google alebo iný prehliadač. Zamerajte sa na informácie a porovnania nákladov na život, ceny mestskej hromadnej dopravy, ceny potravín, ubytovania.
  •  Ako dobre hovoríte po nemecky? Naučte sa aspoň niekoľko nemeckých fráz a snažte sa pôsobiť slušne. Každý nemusí ovládať angličtinu rovnako ako Vy nemusíte dokonale ovládať nemčinu. Čím viac viete, tým ľahšie sa adaptujete.

 

Doklady, pas a víza

Je jasné, že na vycestovanie do cudziny potrebujete pas alebo občiansky preukaz, ak cestujete v rámci EU. Ubezpečte sa však, že platnosť pasu je dostatočne dlhá a pokryje celý váš plánovaný pobyt. Ušetrite si zbytočnú cestu domov, kvôli vystaveniu nového pasu ešte predtým, ako do Nemecka vycestujete.

Na prácu budete potrebovať pracovné víza, o ktoré si zažiadate po príjazde do krajiny. Máte na to 90 dní tak to nepremeškajte. Nemeckí zamestnávatelia Vám s tým môžu pomôcť, no nie sú za to priamo zodpovední. Spoľahnite sa preto na seba.

 

 

Ubytovanie

Viete, koľko Vás bude stáť ubytovanie v Nemecku? Ak snívate o dome, v Nemecku je to veľmi drahý sen. Za rovnaké metre štvorcové vo všeobecnosti zaplatíte viac ako na Slovensku. Niektorí zamestnávatelia ponúkajú príspevky na bývanie no zistite, či Vám tento príspevok vôbec bude stačiť.

 

Sídliská a paneláky

Okolo a asi v každom nemeckom meste zahliadnete hádam neprehliadnuteľné paneláky, ktoré sú tak typické pre nedávne dekády. Napriek tomu, že častokrát im chýba architektonická hodnota, bývanie v byte a v paneláku je pre Nemcov časté.

Nezabudnite však na prehľad lokalít v meste. Tak ako všade na svete, aj v Nemecku nájdete dobré a bohaté štvrte rovnako ako aj chudobné a nebezpečné. V ktorej sa chystáte bývať?

 

Teplo a vykurovací systém

Väčšina bytov v Nemecku je vykurovaná radiátormi na teplú vodu alebo elektrickými radiátormi.

Klíma je v krajine podobná tej Slovenskej. Cez zimu očakávajte väčšiu vlhkosť v domácnosti a nezabudnite vetrať. Nemci majú vo zvyku „lüften“ (vetrať) vo veľkom aj v najchladnejšom počasí, čo mnohých návštevníkov tejto krajiny zarazí.

 

Cena

Priemerná cena na Slovensku za jednoizbový byt je v centre mesta niečo okolo 465.27 € a mimo mesta 380.89 €. V Nemecku sa pripravte zaplatiť za nájom 729.37 € v centre a 551.96 € mimo neho. Priemerný mesačný plat na Slovensku sa ale pohybuje okolo 840.24 € zatiaľ čo v Nemecku si mesačne zarobíte niečo cez 2,461.12 €.

Najdrahšie mestá na život v Nemecku (podľa indexu nákladov na bývanie) sú Mníchov, Heidelberg, Bonn, Hamburg, Kolín nad Rýnom a Frankfurt.

(Zdroj www.numbeo.com)

Život v zahraničí môže byť na začiatku ťažký. Uľahčite si to prípravou a preštudovaním podmienok na život. Vyberte si správne a bývajte tam, kde si na to aj slušne zarobíte.

 

Čo pre vás ponúkame my

Súčasťou každej pracovnej pozície, ktorú ponúkame je zabezpečené ubytovanie. Ubytovanie sa z pravidla nachádza maximálne 10km od miesta práce. K dispozícií je vždy deň pred nástupom do práce. Po Vašom príchode si môžete pokojne oddýchnuť a nasledujúci deň nastúpiť do práce. Každé ubytovacie zariadenie je vybavené potrebným štandardom, ako spálňa, kuchyňa so základným vybavením, kúpelka a internet. Od nás dostanete presnú adresu a už nemáte žiadne ďalšie starosti.

    

    

Ďalšie blogy

  TOP 7 pláží v Nemecku (Júl 2020)
top 7 plazi v nemecku uvodny obrazok jozi lezi na plazi
TOP 7 miest v Nemecku, ktoré sa oplatí vidieť  
TOP 7 miest v Nemecku, ktoré sa oplatí vidieť
  Ako si skrátiť čas počas karantény? Máme pre vás 5 tipov!
Ako si skrátiť čas počas karantény? Máme pre vás 5 tipov!
Zasiahla pandemická situácia vycestovanie za prácou do Nemecka?
Pandemicke_opatrenia_v_nemecku