velkonocne tradicie v nemecku uvodny obrazok - jozi s velkonocnym kosikom

 

Veľkonočné tradície v Nemecku

 

Veľká noc sa blíži a my vám prinášame informácie o tom, aké sú Veľkonočné tradície v Nemecku. Nezabudnite si pred sviatkami nakúpiť a vybaviť potrebné papierovačky. Obchody, úrady a banky sú v tieto sviatočné dni zatvorené.

 

Zelený štvrtok, čiže Gründonnerstag je rovnako ako u nás pracovný deň. Veriaci chodia do kostola, aby si pripomenuli poslednú večeru Ježiša Krista.

Veľký piatok (Karfreitag) je v Nemecku štátny sviatok, nechodí sa do práce a zatvorené sú všetky obchody. Väčšina rodín v tento deň jedáva jedlá z rýb alebo bylinkové omáčky so zemiakmi varenými v šupke.

Počas Bielej soboty sa v mnohých mestách konajú na námestiach veľkonočné trhy. Nájdete na nich ručne vyrobené veľkonočné vajíčka, rôzne dekorácie či remeselné výrobky. Po nákupoch a nabažení príjemnej sviatočnej atmosféry býva zvykom zastaviť sa v pekárni pre tradičný veľkonočný koláč v tvare jahňaťa. Tento koláč sa volá das Gebackene Osterlamm.

Veľkonočná nedeľa je tak ako u nás najdôležitejším sviatkom. Mnohé rodiny chodia na omšu, na ktorej si nechajú farárom posvätiť košík so sladkým chlebom, vajíčkami či šunkou. Po omši nasleduje tradičný veľkonočný obed, pri ktorom sa zíde celá rodina. Deti si počas Veľkonočnej nedele vyrábajú slamené hniezda, ktoré rodičia skryjú v dome alebo v záhrade. Do nich potom veľkonočný zajac zanesie rôzne farebné vajíčka a iné maškrty, niekedy to môžu byť aj väčšie darčeky. Na Veľkonočný pondelok ich potom deti hľadajú.

 

Zvyky sa v každom regióne Nemecka môžu líšiť a my vám preto prinášame zhrnutie tých najzaužívanejších:

 

1. Veľkonočný zajac, ktorý skrýva veľkonočné vajíčka a iné dobroty

velkonocny zajac

Veľkonočný zajac je známy po celom svete a k Veľkej noci jednoducho patrí, no málokto ale vie, že pochádza práve z Nemecka. Zajačik tradične skrýva vajcia v záhrade a deti majú za úlohu ich nájsť.

 

 

2. Veľkonočný oheň

velkonocny ohen

Veľkú noc symbolizuje okrem veľkonočných vajíčok či čokoládových zajacov aj poriadny oheň. Počas týchto sviatkov sa chcú totiž adekvátne rozlúčiť s odchádzajúcim ročným obdobím – zimou. Všetko drevo, ktoré sa im počas Vianoc nahromadilo (vrátane vianočného stromčeka) poctivo spália, a tak privítajú jar.

 

 

3. Zdobenie veľkonočného stromčeku

velkonocny stromcek

Nemci neozdobujú len Vianočné stromčeky ale aj stromčeky na Veľkú noc. Na stromček navešajú veľkonočné vajíčka a inú veľkonočnú výzdobu.

 

 

 

 

Ďalšie blogy

  Dialničné poplatky na ceste do Nemecka v 2019  
dialnicne poplatky na ceste do nemecka uvodny obrazok
  Koľko v Nemecku zaplatíte za donášku jedla  
Kolko v nemecku zaplatite za donasku jedla
Aj napriek tomu, že v posledných rokoch sa o Vianociach premýšľa iba v spojitosti s
vianoce v nemecku
Čo treba ohlásiť v Sociálnej poisťovni a komerčných zdravotných poisťovniach v prípade pr