Pandemicke_opatrenia_v_nemecku

Zasiahla pandemická situácia vycestovanie za prácou do Nemecka?

Pandemická situácia síce skomplikovala všetky oblasti života vrátane práce a cestovania, no vycestovanie za prácou do Nemecka je stále možné.
Je však dôležité myslieť na povinnosti, ktorým sa pri príchode do krajiny nevyhnete. V Nemecku platí napríklad povinnosť digitálnej registrácie, testu na Covid-19 a prípadná karanténa. 

 

Základné informácie, ktoré pred vycestovaním do Nemecka určite potrebujete vedieť: 

 

1.    Vzhľadom na federatívne usporiadanie Nemecka (16 spolkových krajín) sa opatrenia proti šíreniu COVID-19 na krajinskej a regionálnej úrovni môžu odlišovať. 

2.     Pri vstupe do krajiny je povinnosť preukázať sa negatívnym Ag/PCR testom nie starším ako 48 hodín. POZOR! Výsledok však musí byť v nemeckom, anglickom alebo francúzskom jazyku. 

3.     Ak prichádzate z rizikovej krajiny, musíte nastúpiť do domácej karantény, ktorá sa končí negatívnym PCR testom - najskôr však po 5 dňoch. 

4.     Povinnosť domácej karantény neplatí pri tranzite, v takomto prípade ale platí, že treba Nemecko urýchlene opustiť. Aj tu však treba prihliadať na nariadenia jednotlivých spolkových krajín.

5.     Výnimka, kedy nie je nutné predložiť výsledok testu na Covid-19, platí pre osoby, ktoré z dôvodu štúdia alebo práce musia vstúpiť do Nemecka 

 

 

6.     Cestujúci, ktorí sa v posledných 10 dňoch zdržiavali v rizikovej oblasti, v oblasti s vysokou incidenciou, alebo v oblasti s vírusovým variantom, sú povinní po vstupe do Nemecka vyplniť digitálny formulár a potvrdenie o tejto registrácii mať neustále pri sebe.  Ak vo výnimočných prípadoch však nie je možné vyplniť digitálny formulár, musí cestujúci predložiť vyplnený náhradný formulár v papierovej podobe:

 

Môžete si ho stiahnuť pomocou týchto odkazov: 

Formulár pre vstup do Nemecka v nemeckom jazyku

Formulár pre vstup do Nemecka v anglickom jazyku

 

7. Keďže opatrenia sa často menia, dbajte na to, aby informácie o opatreniach a nariadeniach v krajine boli aktuálne. 

8. Odporúčame cestujúcim overiť si pred cestou podmienky vstupu do Nemecka a tranzitu cez Nemecko na nemeckom veľvyslanectve v Bratislave alebo v štáte, v ktorom majú aktuálne pobyt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ďalšie blogy

Kamkoľvek sa chcete presťahovať, čelíte veľkej výzve.
  Najlepšie letné športové podujatia v Nemecku  
Náhľadový obrázok - joži fandí na štadióne
  Ďalšie (ne)užitočné frázy v nemčine  
Dalsie (ne)uzitocne frazy v nemcine titulny obrazok - Jozi pouziva slovnik na pocitaci
  Ako si skrátiť čas počas karantény? Máme pre vás 5 tipov!
Ako si skrátiť čas počas karantény? Máme pre vás 5 tipov!
Čo treba ohlásiť v Sociálnej poisťovni a komerčných zdravotných poisťovniach v prípade pr
  Dialničné poplatky na ceste do Nemecka v 2019  
dialnicne poplatky na ceste do nemecka uvodny obrazok